آشنایی با انواع روش های افزایش سرمایه
آشنایی با انواع روش های افزایش سرمایه
آنچه شما در این مطلب می خوانید
افزایش سرمایه چیست؟
سرمایه رقمی است که در اداره ثبت شرکتها به ثبت رسیده. شرکتها با طی کردن یکسری مراحل قانونی میتوانند رقم سرمایه ثبت شده خود نزد اداره ثبت شرکتها را افزایش دهند که به این فرآیند افزایش سرمایه گفته میشود. قطعا شنیده اید که فلان سهم به خاطر برگزاری مجمع بسته شده و افزایش خواهد داشت. شما در این مقاله با انواع افزایش و راه های افزایش سرمایه آشنا خواهید شد پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید. همچنین اگر به فکر به روز کردن دانش بورس خود هستید می توانید توسط دو راه حل این کار را انجام بدهید:
برای افزایش اطلاعات و آگاهی خود در زمینه بورس می توانید در کلاس بورس شرکت کنید و یا با خرید پکیج بورس به راحتی تنها در مدت زمان بسیار کمی علم بورسی خود را افزایش بدهید.
افزایش سرمایه میتواند از روشهای مختلفی مانند موارد ذیل رخ دهد:
- آورده نقدی
- طرحهای توسعه شرکت
- سودهای انباشته شرکت
- تجدید ارزیابی در داراییهای شرکت
شرایط افزایش سرمایه:
افزایش به تصمیم مجمع عمومی فوق العاده صورت می گیرد. مادامی که سرمایه قبلی شرکت تایید نشده است، افزایش تحت هیچ عنوان مجاز نخواهد بود. مجمع عمومی فوق العاده می تواند به هیات مدیره اجازه دهد که ظرف مدت معینی که نباید از پنج سال تجاوز کند، سرمایه شرکت را تا میزان مبلغ معینی، به یکی از طرق مذکور در فوق افزایش دهد. لازم است ذکر شود که به تصریح قانون، اساسنامه شرکت نمی تواند دربرگیرنده اختیار افزایش برای هیات مدیره باشد. هیات مدیره در هر حال، خواه در اجرای تصمیم مجمع عمومی فوق العاده و خواه با استفاده از اجازه ای که مجمع مذکور به وی داده است،در هر نوبت پس از عملی ساختن افزایش سرمایه مکلف است حداکثر ظرف یک ماه مراتب را ضمن اصلاح اساسنامه و قید سرمایه جدید به جای سرمایه ثبت شده،به مرجع ثبت شرکت ها اعلام کند تا پس از ثبت،جهت اطلاع عموم آگهی شود. در ادامه مراحل افزایش را مرحله به مرحله شرح می دهیم.
مراحل افزایش سرمایه شرکت:
- ارائه پیشنهاد جهت افزایش سرمایه از سوی هیئت مدیره.
- بررسی موارد ذکر شده در طرح افزایش توسط حسابرس و تایید آن در صورت عدم وجود مشکلی.
- ارسال مدارک و مستندات افزایش به اداره ثبت شرکتها و سازمان بورس.
- این مرحله تاییدیه سازمان بورس است که براساس بررسی های صورت گرفته در مورد قبل انجام می شود.
- در صورت تایید سازمان بورس، اطلاعیه صدور مجوز افزایش روی سایت کدال منتشر میشود.
- اعلام تاریخ برای مجمع فوقالعاده جهت تصمیم گیری میزان افزایش.
- درج آگهی دعوت به مجمع در سایت کدال.
- در نهایت تصمیمات مجمع عمومی فوقالعاده بر روی سایت کدال درج میشود که در آن مبلغ افزایش و درصد آن به طور قطعی اعلام میشود.
دلایل افزایش سرمایه:
شرکت ها معمولا به خاطر گرفتن پروژه های جدید و سنگین تر نسبت به قبل، تأمین نقدینگی و منابع برای گسترش فعالیت های خود، اصلاح ساختار مالی شرکت و افزایش قدرت رقابتی اقدام به اینکار می کنند.
انواع افزایش سرمایه:
محل سود انباشته یا اندوخته: شرکت ها در طول سال مالی خود مقداری از سود بدست آمده را در حسابی تحت عنوان سود انباشته در صورت های مالی شرکت نگهداری می کنند. شرکت زمانی که سود انباشته مناسبی داشته باشد با پیشنهاد هیئت مدیره افزایش سرمایه خود را عملی می کند.از آن جایی که جریان نقدینگی جدیدی وارد شرکت نمی شود، در ازای سهامی که به شرکت اضافه می شود در بین سهامداران تقسیم می شود ولی پولی گرفته نمی شود، به همین دلیل به آن سهام جایزه نیز گفته می شود. در این افزایش ، میزان سرمایه سهامداران و درصد سهامداری آن ها تغییری نمی کند. یعنی به همان اندازه که سهام به سبد آن ها اضافه می شود، از قیمت هر سهم کم می شود تا مبلغ سرمایه گذاری آن ها قبل و بعد از افزایش سرمایه یکسان بماند، ولی نکته مثبت در این نوع افزایش آن است که این نوع، می تواند تقاضا را برای خرید در سهام افزایش داده و بنابراین باعث رشد سهم و شرکت شود. در این روش از روش های افزایش سرمایه درصد مالکیت شما در شرکت تغییری پیدا نمی کند. یعنی به همان نسبت که سرمایه شرکت زیاد می شود تعداد سهام شما نیز افزایش پیدا می کند. از نظر تئوریک میزان دارایی شما نیز تغییری نمی کند، یعنی به همان نسبت که تعداد سهام شما زیاد می شود قیمت سهام کاهش پیدا می کند. جهت محاسبه افزایش از محل سود انباشته یا اندوخته باید از فرمول استفاده کنید:
قیمت جدید هر سهم = قیمت پایانی هر سهم پیش از افزایش سرمایه / ۱+ A
A= درصد افزایش سرمایه / ۱۰۰
تجدید ارزیابی داراییهای شرکت: تجدید ارزیابی یک روش مجاز است و جنبه اجباری ندارد. یک شرکت و یا یک بنگاه اقتصادی میتواند از روش بهای تمام شده(صنعتی) یا روش تجدید ارزیابی برای داراییهای ثابت مشهود، داراییهای نامشهود و سرمایهگذاریها استفاده کند. پس از معاف کردن مازاد تجدید ارزیابی در قوانین مختلف در سالهای گذشته، شرکتها به سمت تجدید ارزیابی رفتند و مازاد تجدید ارزیابی را طبق قانون به حساب افزایش منظور کردند. داراییهایی که مورد تجدید ارزیابی قرار میگیرند دو دسته اند:
- استهلاکناپذیر: داراییهایی مانند زمین که در طول زمان مستهلک نمیشوند درصورتی که مورد تجدید ارزیابی قرار بگیرند تاثیری بر هزینه استهلاک و جریانهای نقد آتی شرکت ندارند و صرفا اعداد دارایی و سرمایه را در ترازنامه به روز میکنند.
- استهلاکپذیر: اگر افرایش از محل تجدید ارزیابی داراییهای استهلاک پذیر باشد، سود مازاد تجدید ارزیابی داراییها که به حساب افزایش سرمایه لحاظ میشود، در سال ایجاد، مشمول مالیات نیست؛ اما تجدید ارزیابی داراییهای استهلاک پذیر موجب بالا رفتن هزینه استهلاک برای سالهای آتی میشود و سود خالص را از طریق افزایش دادن هزینه سربار در بهای تمام شده، کاهش میدهد. همچنین هزینه استهلاک داراییهای به روز شده در سالهای بعد هزینه غیر قابل قبول مالیاتی است و صرفه جویی مالیاتی ایجاد نمیکند. مگر در موارد خاص که با اعلام سازمان بورس معافیت مالیاتی ایجاد شود.
محل صرف سهام: در روش صرف سهام، شرکت سهام خود را از طریق پذیره نویسی و به قیمتی بیش از قیمت اسمی میفروشد و تفاوت حاصل از قیمت فروش و قیمت اسمی سهام را، به حساب اندوخته منتقل کرده یا در ازای آن سهام جدیدی را، به سهامداران قبلی می دهد. در افزایش به روش صرف سهام بجای اینکه سهام عادی با ارزش اسمی انتشار دهند، پذیره نویسی سهام جدید ناشی از افرایش به قیمت بازار انجام خواهد گرفت. بطور کلی استفاده از صرف سهام در افزایش باعث می شود که قیمت هر سهم بعد از باز شدن نماد کمتر از روش ارزش اسمی منفی شود . اما بطور کلی هیچ تاثیری برای هر سهامدار ندارد که شرکت از کدام روش استفاده کند چون بسته به روش مورد استفاده قیمت هر سهم نیز در بازار سهام تعدیل می شود .
شرکت در ارتباط با صرف سهام:
- انتقال اضافه ارزش به اندوخته شرکت
- دادن سهام جدید به سهامداران قبلی
شرکت در ارتباط با فروش:
- فروش با حفظ حق تقدم
- فروش با سلب حق تقدم
آورده نقدی: زمانی که سود انباشته شرکت مناسب نیست و یا تمایل دارند منابع مالی جدیدی را به شرکت وارد کنند از محل آورده نقدی سهامداران اقدام به افزایش می کند. چون افرایش سرماایه از روش افزایش از محل آورده نقدی، نیاز به تأمین منابع جدیدی از طرف سهامداران فعلی شرکت دارد ، شرکت در ابتدا حق استفاده و حضور در آن را به سهامداران شرکت خواهد داد. یعنی اوراقی به اسم حق تقدم سهام در اختیار سهامداران فعلی قرار خواهد گرفت و سهامدار در مدت زمان مجاز برای معاملات این اوراق که حدودا ۲ ماه می باشد و به آن مهلت پذیره نویسی میگویند.
همچنین بخوانیدا :