دلیل عدم پرداخت سود نقدی چیست؟
نحوه تقسیم سود در بازار بورس چگونه است؟ دلیل عدم پرداخت سود نقدی چیست؟
تقسیم سود نقدی سهام جز جذابیت های بورس به شمار می آید و به همین دلیل شرکتهایی که سود نقدی بالاتری تقسیم میکنند تقریبا قبل از برگزار مجمع عمومی عادی سالیانه رشد میکند و میزان سود نقدی احتمالی چندماه قبل از برگزاری مجمع، در انتهای گزارش مالی برخی شرکتها ذکر میشود. زمانیکه یک شرکت بورسی بعد از سود دهی تصمیم میگیرد که پرداخت سود تقسیمی بیشتر را به حالت تعلیق دربیاورد، در این حالت سرمایهگذارانی که علاقهمند به سود نقدی هستند تمایل کمتری نسبت به نگهداری سهم در زمان برگزاری مجمع نشان میدهند. این اصل را همواره به خاطر داشته باشید که شرکتها همیشه سود نقدی تقسیم نمیکنند و گاهی اوقات سالها طول میکشد تا یک شرکت به توانایی تقسیم سود نقدی برسد. پس سود قابلتقسیم، سودی است که:
- باقیمانده هر چه ماند سود قابلتقسیم است.
- ابتدا زیان انباشته احتمالی سالهای قبل از آن کسر شود.
- سپس اندوخته قانونی و اندوختههای اختیاری در صورت لزوم کسر شود.
افرادی که در بورس اوراق بهادار سرمایهگذاری میکنند، غالباً از دو راه به آنها سود پرداخت می شود:
- از محل افزایش قیمت سهام خریداری شده
- از محل سود خود شرکت
باید بدانید که سود سهام از محل سود انباشته به سهامداران شرکت پرداخت میشود، برخی شرکتها برای تامین هزینههای آینده شرکت، تصمیم میگیرند سود نقدی را تقسیم نکنند. در بعضی موارد امکان دارند شرکتها از محل سود انباشته (سود تقسیمنشده سالهای گذشته) یا از محل اندوختههای احتیاطی (نه اندوخته قانونی)، به سهامداران سود پرداخت کنند.
نکته ! طبق قانون، شرکتهایی بورسی که سودی از فعالیتهای خود حاصل کردهاند موظف هستند حداقل ۱۰ درصد آن را به عنوان سود نقدی سهام بین سهامداران تقسیم کنند.
نکته ! میزان سود اعلام شده قطعی نیست و تصمیم نهایی میزان سود در مجمع عمومی عادی سالیانه گرفته میشود.
اگر قصد سرمایهگذاری بلندمدت را دارید بهتر است به دنبال خرید سهام از شرکتهایی باشید که سود نقدی دارند، در ادامه به دلایل این مطلب اشاره می کنیم:
۱ – سود نقدی سهام یک شرکت بورسی می تواند نشاندهنده پایدار و استواربودن آن شرکت باشد زیرا شرکتهایی که سودآوری خوبی دارند، معمولا سود نقدی خوبی نیز تقسیم میکنند.
۲ – سود نقدی یک جریان ثابت و مداوم پول نقد را برای سرمایهگذار به همراه دارد. از این پول میتوان برای سرمایهگذاری بیشتر و در نتیجه کسب سود بیشتر استفاده کرد.
۳ – شرکتهایی که به سود دهی نقدی بالایی دست یافته باشند در زمان افت بازارقیمت سهام هایشان از افت کمتری مواجه می شود.
اما حالا می خواهیم بررسی کنیم که دلیل علاقه نداشتن شرکت های بورسی به تقسیم سود نقدی چیست؟
۱- یکی از دلایل اصلی برای عدم پرداخت سود سهام نقدی، نقدینگی شرکت می باشد. زمانیکه شرکت با کاهش درآمد یا افزایش هزینه روبه رو شود، نقدینگی باقی مانده برای سود سهام در پایان سال هم کم میشود. بنابراین آن شرکت بورسی دیگر سود نقدی پرداخت نمی کند و همین امر سبب کاهش سرمایه گذارن می گردد. اگر وضعیت نقدینگی شرکت مناسب نباشد، احتمال دارد سود تقسیمی در مجمع عدد بالایی تصویب نشود. در این شرایط احتمالاً پرداخت سود نقدی، در انتهای مدت قانونی زمان پرداخت سود، انجام میگیرد.
۲- به وجود آمدن هزینههای پیشبینی نشده برای شرکت باعث کاهش سوددهی می شود. مانند : پیش آمدن یک مشکل حقوقی برای شرکت، نیاز فوری شرکت برای تعمیرات، به روز کردن تجهیزات و غیره، پس در این شرایط شرکت مجبور است سود بدست آمده را در جای دیگری خرج کند.
در این شرایط، البته سود سهام در سالهای مالی بعد به محض اینکه هزینههای پیشبینی نشده از بین رفت، احتمالا دوباره پرداخت خواهد شد.
۳- برخی ازشرکتها بعد از سوددهی تصمیم به توسعه فعالیت می دهند و در نهایت می دانیم که پیشرفت و توسعه نیازمند نقدینگی است، و این مطلب می تواند باعث افزایش هزینه های شرکت شود و ممکن است برای تامین مالی این طرحهای توسعه از سود انباشه استفاده کند پس در این شرایط احتمالا میزان سود نقدی سهام کاهش یابد یا اینکه بطور موقت تعلیق شود.
شرکتهای بورسی خارجی دو نوع سهام را به فروش می رسانند:
- سهام عادی: سود آنها توسط هیئت مدیره در مجمع عمومی عادی سالیانه پیشنهاد شده و به تصویب میرسد.
- سهام ممتاز: نرخ سود تضمینشدهای داشته باشد که معمولاً از سود سهام دریافتی سهامداران عادی بالاتر است.
نکته! در این شرکت ها ابتدا باید سود سهامداران ممتاز پرداخت شود و سپس به پرداخت سود سهام عادی پرداخته می شود.
نکته ! در ایران، شرکتها فقط سهام عادی منتشر میکنند و هیچ شرکتی اجازه انتشار سهام ممتاز را ندارد.
نکته ! شرکت از روز مجمع که در آن سهامداران سود نقدی را تصویب میکنند، حداکثر تا هشت ماه باید سود نقدی را به سهامداران پرداخت نمایند.
با مراجعه به سایت codal.ir عنوان “زمانبندی پرداخت سود” جستجو و مشاهده کنید که هر شرکت بورسی در چه تاریخی و به چه نحوی، اقدام به تقسیم سود می نماید. همچنین با شرکت در کلاس بورس ما می توانید سطح دانش بورسی خود را افزایش دهید و همین امر باعث می شود تا انتخاب سهام مناسب جهت سرمایه گذاری داشته باشید و به سودی مناسب دست پیدا کنید.
نکته ! طبق مواد ۲۳۷ و ۲۳۸ قانون تجارت، سود خالص شرکت در هرسال مالی عبارت است از درآمد حاصل در همان سال مالی منهای کلیه هزینهها،استهلاکها و ذخیرهها. از سود خالص شرکت پس از وضع زیانهای وارده در سالهای قبل، باید معادل یکبیستم آن بهعنوان اندوخته قانونی ذخیره شود.
نظرات بسته شده است.