بررسی مفاهیم و اصطلاحات مهم در معاملات سهام
بررسی کامل و جامع اصطلاحات اوراق بهادرا
۱ – اهرم مالی: اهرم مالی یا leverage یعنی توانایی مالی یک بنگاه برای معاملات داخلی و خارجی خود، بدون اتکای صرف به پول نقد. از ابزارهای اهرم مالی به منظور تامین مالی و نقدینگی بنگاه به بازارهای مشتقه ( در این بازار قراردادهای آتی و قراردادهای اختیار معامله، مورد داد و ستد قرار می گیرد.) و اوراق بهادار میتوان اشاره کرد. برای شرکت در کلاس بورس و تهیه پکیج بورس بر روی لینک مربوط کلیک نمایید. شرکتهایی که نسبت بدهی ها در آنها نسبت به دارایی ها عدد بزرگتری است اصطلاحا اهرمی تر هستند. از دیدگاه سرمایه گذاران هر چه یک شرکت اهرمی تر باشد، پرریسک تر محسوب می شود. روشهای متداول در کسب اهرم مالی را میتوان موارد زیر دانست:
- قرض
- وام بانکی
- خرید دارایی ثابت
- انتشار اوراق بهادار
- استفاده از ابزارهای مشتقه: سرعت معاملات و ضریب نقدشوندگی داراییها در این بازار، بیشتر است و هزینه کمی دارد.
۲ – افزایش سرمایه: سرمایه رقمی است که در اداره ثبت شرکتها به ثبت رسیده. شرکتها با طی کردن یکسری مراحل قانونی میتوانند رقم سرمایه ثبت شده خود نزد اداره ثبت شرکتها را افزایش دهند که به این فرآیند افزایش سرمایه گفته میشود. قطعا شنیده اید که فلان سهم به خاطر برگزاری مجمع بسته شده و افزایش خواهد داشت. افزایش سرمایه به سهامداری تعلق میگیرد که در تاریخ اجرای مصوبه مجمع عمومی فوقالعاده شرکت مبنی بر افزایش سرمایه، مالک سهام شرکت باشد.
افزایش سرمایه میتواند از روشهای مختلفی مانند موارد ذیل رخ دهد:
- آورده نقدی
- طرحهای توسعه شرکت
- سودهای انباشته شرکت
۳ – شرکت کارگزاری: کارگزار، نوعی مؤسسه مالی در بازارهای بورس است، که در زمینه خرید و فروش انواع اوراق بهادار فعالیت میکند. کارگزاریها اغلب در معاملات، به نمایندگی از خریدار یا فروشنده سهام، وظیفه خرید و فروش را انجام میدهند و در ازای آن نیز کارمزد کارگزاری دریافت میکنند. برای فعالیت در هر یک از زمینه های بورس اوراق بهادار، کالا و انرژی، کارگزاران نیاز به اخذ مجوز مربوطه از سازمان بورس را دارند. مهمترین کارگزاری ها عبارتند از:
- کارگزاری مفید
- کارگزاری آبان
- کارگزاری آگاه
- کارگزاری مهر اقتصاد ایرانیان
- کارگزاری بانک دی
- کارگزاری بانک اقتصاد نوین
- کارگزاری ایمن بورس
- کارگزاری صبا تأمین
۴ – حقوق صاحبان سهام: حقوق صاحبان سهام نشانگر این است که مالکیت صاحبان کسب و کارها چه میزان است و نوعی مالکیت در دارایی های یک شرکت است. حقوق صاحبان سهام، میزانی از ارزش یک شرکت است که به یک شخص حقیقی یا حقوقی تعلق دارد. در صورتی که یک شرکت منحل شود نیز بعد از کسر بدهی ها از دارایی های آن شرکت، حقوق صاحبان سهام از باقیمانده دارایی شرکت و بر اساس میزان سهم سهامداران به آنان پرداخت می شود. ممکن است با انجام فعالیت های سودآور در یک شرکت افزایش پیدا کند و یا به واسطه اشتباهات تجاری آن شرکت با کاهش همراه باشد. علاوه بر این در صورتی که یک شرکت سود سالانه حاصل از فروش محصولات یا خدمات را بین سهامداران توزیع نکند، حقوق صاحبان سهام در آن شرکت افزایش پیدا می کند. بنابراین این مسئله که در چه شرکتی سرمایه گذاری می کنید و اوراق بهادار از نوع بورس دریافت می کنید اهمیت زیادی دارد. در یک شرکت سهامی، حقوق صاحبان سهام یک شرکت شامل موارد ذیل می شود:
- سود و زیان انباشته
- سهام خزانه
- سهام سرمایه
- اندوخته قانونی
- کسر سهام
- اندوختههای شرکت
۵ – افزایش سرمایه به روش تجدید ارزیابی داراییها: تجدید ارزیابی یک روش مجاز است و جنبه اجباری ندارد. یک شرکت و یا یک بنگاه اقتصادی میتواند از روش بهای تمام شده(صنعتی) یا روش تجدید ارزیابی برای داراییهای ثابت مشهود، داراییهای نامشهود و سرمایهگذاریها استفاده کند. پس از معاف کردن مازاد تجدید ارزیابی در قوانین مختلف در سالهای گذشته، شرکتها به سمت تجدید ارزیابی رفتند و مازاد تجدید ارزیابی را طبق قانون به حساب افزایش منظور کردند. داراییهایی که مورد تجدید ارزیابی قرار میگیرند دو دسته اند:
- استهلاکناپذیر: داراییهایی مانند زمین که در طول زمان مستهلک نمیشوند درصورتی که مورد تجدید ارزیابی قرار بگیرند تاثیری بر هزینه استهلاک و جریانهای نقد آتی شرکت ندارند و صرفا اعداد دارایی و سرمایه را در ترازنامه به روز میکنند.
- استهلاکپذیر: اگر افرایش از محل تجدید ارزیابی داراییهای استهلاک پذیر باشد، سود مازاد تجدید ارزیابی داراییها که به حساب افزایش سرمایه لحاظ میشود، در سال ایجاد، مشمول مالیات نیست؛ اما تجدید ارزیابی داراییهای استهلاک پذیر موجب بالا رفتن هزینه استهلاک برای سالهای آتی میشود و سود خالص را از طریق افزایش دادن هزینه سربار در بهای تمام شده، کاهش میدهد. همچنین هزینه استهلاک داراییهای به روز شده در سالهای بعد هزینه غیر قابل قبول مالیاتی است و صرفه جویی مالیاتی ایجاد نمیکند. مگر در موارد خاص که با اعلام سازمان بورس معافیت مالیاتی ایجاد شود.
۶ – سال مالی: برای بررسی گزارش های میان دوره ای و پیدا کردن سود و زیان شرکت ها از اصطلاحی تحت عنوان سال مالی استفاده می شود، به یک دوره کامل مالی با زمان یکسال، سال مالی گفته میشود. سال مالی شرکت ها ۱۲ ماه است و شروع سال مالی شرکت ها میتواند مطابق با سال شمسی (اول فروردین ماه تا پایان اسفند ماه) باشد یا اینکه طبق اساسنامه شرکت از ماه بخصوصی شروع شده باشد. گزارش های مالی منبع مناسبی برای استخراج مقدار سودآوری یا زیان ده بودن شرکت ها است. شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران باید هر ۳ ماه (هر فصل) گزارشی از عملکرد خود بدهند. ما سرمایه گذاران برای تحلیل بنیادی از گزارش های دورهای شرکت ها استفاده میکنیم و براساس این گزارش ها شرکت های خاصی که سودآوری آنها تضمین شده باشد در دایره طلایی سهام خود قرار میدهیم.
۷ – صف فروش: هنگامی که عرضه کننده ای سهام خود را برای فروش می گذارد ولی هیچ خریداری برای آن سهم وجود نداشته باشد می گویند صف فروش بوجود آمده است.
۸ – صف خرید: زمانی که فروشنده حاضر به فروش سهام خود حتی در بالاترین قیمت نباشد می گویند صف خرید بوجود آمده است.
۹ – حاشیه سود: حاشیه سود یکی از نسبت های سودآوری است که از تقسیم درآمد خالص بر درآمد، یا سود خالص بر فروش به دست میآید. درآمد یا سود خالص ممکن است با تفریق همه هزینه های شرکت، از جمله هزینه های عملیاتی، هزینه مواد اولیه و هزینه های مالیاتی، از کل درآمد به دست آید. حاشیه سود به شکل درصد بیان میشود و مشخص میکند که یک شرکت چه مقدار از هر یک دلار فروش را در حساب مربوط به درآمدها نگهداری میکند.
۱۰ – بورس انرژی: بورس انرژی با شش سال سابقه ورود به بازار بورس جز یکی از جدیدترین ها در بورس ایران محسوب می شود. بورس انرژی بازاری است که در آن هر کالایی که پایه انرژی داشته باشد مانند حاملهای انرژی با محصولات برق، قابلیت معامله دارد. همچنین باید بدانید که امکان معامله نفت، گاز، بنزین، نفت کوره، برق و نیز ابزارهای مشتقه مبتنی بر آنها در این بازار وجود دارد. بورس انرژی جز یکی از بازارهای فیزیکی بورس محسوب می شود.
۱۱ – کف حمایتی و سقف مقاومتی: کف حمایتی سطحی از قیمت است که انتظار می رود قدرت نیروی تقاضا به اندازه ای باشد که از کاهش بیشتر قیمتها جلوگیری نماید. سقف مقاومتی سطحی از قیمت است که انتظار میرود قدرت نیروی عرضه به اندازه ای باشد که از افزایش بیشتر قیمتها جلوگیری نماید. در واقع در این سطوح میزان عرضه بر تقاضا افزایش یافته و همین امر موجب کاهش قیمت و چرخش موج صعودی میشود.شناسایی سطوح حمایتی و مقاومتی یکی از مباحث مهم تحلیل تکنیکال است.
۱۲ – درآمد هر سهم EPS: درآمد هر سهم یا earning per share یکی از پرکاربردترین مفاهیم بورس است که به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر قیمت و ارزش گذاری سهام شرکتها در بورس تاثیر می گذارد. بعبارت دیگر EPS مقدار سودی است که به هر سهم اختصاص داده می شود و با محاسبه آن سطح درآمد شرکت بدست می آید و در نهایت می توان به میزان درآمدی که هر فرد کسب می کند دست یافت.
لازم به ذکر است، تعداد سهام موجود در بازار به عنوان جزئی از EPS (بررسی eps برخی از سهام شرکت ها) شرکت تلقی می شود. برای محاسبه eps میبایست کل درآمد یک شرکت در پایان سال را بر تعداد سهام آن شرکت تقسیم کنید. سود هر سهم (EPS) یکی از آماره های مالی بسیار مهم است که مورد توجه سرمایه گذاران و تحلیل گران مالی می باشد.
- EPS پیشبینیشده: به عبارتی ساده می توان گقت EPS پیشبینیشده، سود پیش بینی شده برای هر سهم در سال مالی آینده و همانطور که از نامش پیداست یک پیش بینی است که هنوز محقق نشده است. شرکت ها مکلف به ارائه پیش بینی های خود قبل از شروع سال مالی جدید هستند.
- EPS تحقق یافته: سودهای تعلق یافته به سرمایه گذاران در سال مالی گذشته می باشد. در پایان هر سال مالی، به محاسبه هزینه ها و درآمدها می پردازند و در نهایت مبلغی را به عنوان سود خالص به سرمایه گذران پرداخت می کنند.
- EPS تعدیل: بعد از محاسبه EPS پیشبینیشده، با استفاده از EPS تعدیل بررسی می کنند که آیا پیش بینی صورن گرفته کمتر یا بیشتر از عدد نهایی می باشد یا برابر با عدد بدست آمده در EPS پیشبینیشده است
۱۳ – صورت مالی: صورتهای مالی عبارتست از بازنمایی اطلاعات خلاصه و طبقهبندی شده درباره وضعیت مالی، عملکرد مالی و انعطاف پذیری مالی واحد تجاری، به گونه ای که برای طیف گسترده ای از ذینفعان در اتخاذ تصمیمات اقتصادی سودمند واقع شود. صورت های مالی اساسی عبارتند از:
- ترازنامه
- صورت سود و زیان
- صورت گردش وجوه نقد
- صورت سود و زیان جامع
۱۴ – ارزش دفتری: سهام شرکت های سهامی عام به روش های مختلفی ارزش گذاری می شود. یکی از این روش ها ارزش دفتری یا Book value در ترازنامهی شرکت ثبت میشود و از طریق کم کردن هرگونه هزینهی استهلاک انباشته از قیمت خرید یا بهای تاریخی یک دارایی محاسبه میشود با استفاده از ارزش دفتری میتوان ارزش سهام را بدست آورد همچنین باید خاطر نشان کرد در این محاسبات هیچگونه شخصی دخالت ندارد و با خرید هر دارایی پس یک سال مستهلک میشود و این امر باعث می شود که ارزش دفتری ثبت شده در ترازنامه نیز هر سال کاهش پیدا می کند.
۱۵ – اوراق اجاره: در واقع اوراق بهاداری است که دارنده آن به صورت مشاع، مالک بخشی از دارایی است که منافع آن بر اساس قرارداد اجاره به مصرف کننده یا بانی واگذار شده است. در اوراق اجاره حق استفاده از منافع دارایی یا مجموعه ای از دارایی ها، در برابر اجاره بها از مالک به شخص دیگری منتقل می شود. مدت قرارداد اجاره مشخص است و می توان اجاره بها را در ابتدای دوره، انتهای دوره، با سررسیدهای ماهانه، فصلی یا سالانه پرداخت کرد. از آن جا که اوراق اجاره اوراق بهاداری است که بیان گر مالکیت مشاع فرد است، می توان آن را در بازار ثانویه و به قیمتی که به وسیله عامل های بازار تعیین می شود، معامله کرد.
۱۶ – اوراق قرضه: اوراق قرضه اسنادی است که با توجه به آن یک شخص مبلغی را به ناشر اوراق قرضه، قرض می دهد و در مقابل ناشر اوراق موظف به پرداخت بهره به خریدار اوراق قرضه می باشد. این اوراق دارای تاریخ سر رسید می باشد، یعنی در یک تاریخ معین ناشر باید اصل مبلغ را به خریدار برگرداند . اوراق قرضه را مثل سهام میتوان مبادله کرد. وقتی شخصی اوراق قرضهی خود را با قیمتی پایینتر از ارزش اسمی سهام بفروشد، فروش با روند نزولی صورت گرفته است اما اگر با قیمتی بالاتر از ارزش اسمی فروخته شود، روند فروش به صورت صعودی بوده است. همچنین باید این مهم را بدانید که خریدار اوراق قرضه فاقد هرگونه مالکیت در شرکت می باشد، تنها افرادی که سهام شرکت را خریداری کرده اند جز سهامداران محسوب می شوند و دارای حق مالکیت در شرکت هستند. این اوراق از طریق پذیره نویسی ارائه می شود و عمدتا در بازارهای خارجی داد و ستد می شود. انواع اوراق قرضه:
- اوراق قرضه دولتی
- اوراق قرضه شهرداری
- اوراق قرضه شرکتی
۱۷ – فروش استقراضی: فروش استقراضی یکی از ابزارهای مالی در بورسهای جهانی است که با استفاده از آن، میتوان در شرایطی که انتظار افت قیمت سهم وجود دارد سود کسب نمود. در فروش استقراضی ما سهمی را قرض کرده و به قیمت بالا میفروشیم و سپس در قیمت پایین میخریم و به قرض دهنده پس میدهیم. این ابزار به دلیل داشتن خاصیت اهرمی، مانند خرید اعتباری ریسک بالایی دارد و به همین علت در این ابزار، یک بیانیه ی ریسک، طراحی شده که معامله گران باید در زمان عقد قرداد در کارگزاری امضا کنند. طبیعتا این نوع ابزار ریسک زیادی دارند و معمولا به معامله گرانی که تازه کار هستند و حرفه ای نیستند توصیه می شود بدون آشنایی کامل وارد این نوع معاملات نشوند.
۱۸ – بورس کالا: بورس کالا بازاری تشکیل شده از تعداد زیادی عرضهکننده می باشد که کالای خود را عرضه می کنند. کالاها در بازار فیزکی بورس کالا توسط کارشناسان قیمتگذاری می شود و سپس وارد بازار می شود و توسط خریداران مورد خرید و فروش قرار می گیرد. کالاها در بازار فیزیکی بورس کالا با نماد معاملاتی کالا در بازار قابل خرید و فروش است و درآمد آن حاصل از کارمزد معاملات کالایی تحت نظر این شرکت است.گروه های اصلی که در بازار بورس کالای ایران و اوراق بهادار معامله میشود:
- گروه صنعتی
- گروه کشاورزی
- گروه پتروشیمی و فرآوردههای نفتی
- گروه معدنی
- گروه فرآوردههای نفتی
- گروه امول غیرمنقول
۱۹ – سود تقسیمی: درصد سود تقسیمی یا (DPS (dividend per share میزان سودی است که در بین سهامداران تقسیم می شود و همچنین میزان پرداخت سود و تاریخ پرداخت سود توسط هیت مدیره تصویب می شود. برخي شرکتها ترجيح ميدهند سود بیشتر سهام را بين سهامداران تقسيم کنند و برخي ديگر درصد کمي از سود را تقسيم می کنند، این میزان تقسیم در هر شرکت متفاوت است زیرا هر شرکت قوانین مختص خود را دارا می باشد. برای درک هر چه بهتر مفاهیم و اصطلاحات مختلف در بورس می توانید در کلاس های آموزشی ما شرکت نمایید. شرکتها همه سود خود را به عنوان dps بین سرمایه گذاران تقسیم نمی کنند بلکه مقداری از آن را نگه می دارند تا بر حسب نیاز خود از آن استفاده درست بکنند.
۲۰ – پرتفوی: وقتی شما وارد بازار سهام و اوراق بهادار می شوید و قصد سرمایه گذاری در این بازار را دارید حتما عبارت سبد سهام یا Stock portfolio را به تعداد زیادی خواهید شنید. سبد سهام عبارت است از تخصیص دارایی خود میان چندین سهم، بهصورتی که ریسک سرمایهگذاری ما را کاهش دهد. فعالان بازار بورس گاها بهجای سبد سهام از عبارت تشکیل پرتفوی نیز استفاده می کنند. همواره در ذهن خود یادآوری کنید که برای تشکیل سبد سهام باید موارد مختلفی را در نظر گرفت. به عبارتی دیگر تشکیل پرتفوی یعنی اینکه سرمایه گذار به جای اینکه سرمایه خود را روی یک سهم سرمایه گذاری کند آن سرمایه را روی چندین سهم متفاوت سرمایه گذاری می کند تا باعث کاهش ریسک و افزایش سود شود زیرا اگر سهمی دچار مشکل شد تمام سرمایه از بین نرود و سهم های دیگری که بر روی آن ها سرمایه گذاری شده اند آن خسارت را پوشش دهند. برای خرید سهام ابتدا باید در سامانه سجام ثبت نام کرد تا کد بورسی دریافت کنید.
۲۱ – تحلیل تکنیکال: در تحلیل تکنیکال به اعداد، ارقام و خود کالا توجه نمی شود بلکه توجه اصلی بر رفتار بازار و نمودارهای ( در مقاله انواع نمودار تحلیل تکنیکال به بررسی کامل این نمودارهای پرداخته ایم . ) نشان دهنده وضعیت بازار می باشد. در این روش به پیش بینی وضعیت آینده بازار، قیمت کالاها می پردازیم. با بررسی اطلاعات قدیمی می توان روند قیمت را پیدا کرد و حتی می توان به اطلاعاتی روش بنیادی نیز دست یافت.
۲۲ – بسته شدن نماد: یعنی معاملات سهام شرکت تا زمان تصمیم گیری در خصوص موارد فوق تعطیل خواهد شد و نماد شرکت در تابلوی بورس و اوراق بهادار به وضعیت متوقف در خواهد آمد. بعد از تصمیم گیری در خصوص موارد فوق و با اجازه سازمان بورس، سهام شرکت مورد نظر با قیمت جدید وارد تابلو خواهد شد یا اصطلاحا نماد بازگشایی می شود و در اولین روز باز شدن، سهام از قانون حجم مبنا پیروی نکرده و مانند روزهای دیگر سقف و کف قیمتی مجاز نخواهد داشت.
۲۳ – اوراق مشارکت: در بورس و اوراق بهادار، اوراقی با نام اوراق مشارکت نیز خرید و فروش میشوند. اوراق مشارکت در واقع اوراق بهادار با نام یا بی نامی است که با مجوز بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به قیمت اسمی مشخص برای مدت معین و برای تامین بخشی از منابع مالی منتشر میشود. دارندگان اوراق به نسبت قیمت اسمی و مدت زمان مشارکت، در سود حاصل از اجرای طرحهای مربوطه سهیم هستند و این گزینه یکی از مهمترین قابلیت های این اوراق این است که دارای سود تضمین شده ای است که در فواصل تعیین شده پرداخت می شود. یکی دیگر از مزیت های اوراق مشارکت با توجه به اینکه بازدهی تضمین شدهای دارند و ریسکی را متوجه سهامدار و سرمایه گذار نمیکنند. این اوراق قابلیت فروش پیش از تاریخ سررسید را دارند.
۲۴ – بازار اولیه: در مواقعی که یک دارایی (اوراق بهادار) برای اولین بار در بازار بورس، جهت انجام معامله وارد بازار می شود اصطلاحا می گویند عرضه اولیه سهام. در بازار اولیه فروشنده اصلی خود شرکت عرضه کننده می باشد زیرا همانطور که گفتیم این اوراق ها برای اولین بار مورد معامله قرار گرفته اند. فروش در بازار اولیه به صورت پذیرهنویسی در بانک ها و یا موسسات مجاز صورت می گیرد. درآمد حاصل از فروش، به عنوان منبعی در تامین مالی آن شرکت یا موسسه محسوب خواهد شد.
۲۵ – اوراق بهادار اسلامی: این اوراق بر پایه یکی از قراردادهای مورد تایید اسلامی طراحی شده و دارندگان آن به صورت مشاع مالک یک یا مجموعهای از داراییها و منافع حاصل از آنها هستند. این اوراق مبتنی بر دارایی با درآمد ثابت یا متغیر قابل معامله در بازار ثانویه و بر اساس اصول شریعت است. اوراق بهادار اسلامی یا صکوک باید خود دارای ارزش بوده و نمیتوانند بر اساس فعالیتهای سفته بازی باشند.
۲۶ – تحلیل بنیادی: این روش به دنبال پیدا کردن دلیل اصلی تغییرات قیمت در بازار است و برعکس تحلیل تکنیکال، به اخبار و گزارشات منتشر شده توجه بسیاری می شود. به عبارتی دیگر در این روش تمام تلاش کارشناسان ابن است که ارزش ذاتی دارایی را محاسبه کنند. در تحلیل بنیادی باید سه تحلیل اقتصاد، شرکت و صنعت انجام گیرد.
۲۷ – سهام ممتاز: هر شرکت سهامی می تواند به موجب اساسنامه وهمچنین تاموقعی که شرکت منحل نشده است طبق تصویب مجمع عمومی فوق العاده صاحبان سهام سهام ممتاز ترتیب دهد. امتیازات اینگونه سهام و نحوه استفاده ازآن بایدبطور وضوح تعیین گردد. هرگونه تغییردرامتیازات وابسته به سهام ممتاز باید به تصویب مجمع عمومی فوق العاده شرکت باجلب موافقت دارندگان نصف بعلاوه یک این گونه سهام انجام گیرد. به واسطه این سهام صاحب آن میتواند از امتیازاتی استفاده کند. مانند اینکه حق رأی بیشتری داشته باشد و یا در تقسیم سود اولویت داشته باشد.
۲۸ – سهام شناور آزاد: Free float ، به بخشی از سهام یک شرکت سهامی گفته میشود که دارندگان آن انتظار دارند بتوانند قسمتی از آن سهام را در آیندهای نزدیک معامله کنند. مالکان نمی خواهند که با نگهداری سهام در مدیریت شرکت مشارکت نمایند. عمدتا سهامدار راهبردی میخواهند برای اعمال مدیریت خود، سهام شناور آزاد خود را حفظ نمایند. برای محاسبه این سهام باید ترکیب سهامداران، و سهامداران راهبردی مشخص شود.
۲۹ – شاخص: یک سری اعدادی است که به توصیف وضعیت یک سهام در بورس می پردازد که این اعداد اهمیتی ندارد در اصل میزان تغییرات شاخص هاست که برای افراد حائزه اهمیت می باشد ، به طور مثال نشان می دهد که سهام ایران خودرو در یک بازه زمانی چه تغییرات صعودی و یا نزولی را پشت سر گذاشته است و با استفاده از این اعداد و ارقام می توانید به معاملات آنلاین در بورس سهام بپردازید .
۳۰ – نسبت p/e: نسبت p/e یا نسبت قیمت به درآمد (price to earning) یکی از مواردی می باشد که در بین سرمایه گذاران بورس کاربرد زیادی دارد. این نسبت نشان دهنده توقعات سرمایه گذاران از سوددهی آینده یک سهم را به ما نشان می دهد. به بیانی ساده تر نسبت p/e یعنی یک سرمایه گذار حاضر است به ازای هر ۱ ریال بازدهی که بدست می آورد، چند ریال پرداخت کند. برای دسترسی به آخرین اخبار در ارتباط با نسبت های p/e شرکت های بزرگ می توانید به سایت بورس اوراق بهادار مراجعه کنید.
۳۱ – سهام خزانه: واحد هاي تجاري به دلایل مختلف سهام خود را بازخرید می نمایند، و هر شرکت سهامی که سهام منتشر شده خود را خریداري نماید و آن را باطل ننماید، به آن سهام خزانه اطلاق می شود. از دیدگاه حسابداري سهام خزانه یک دارایی محسوب نمی شود بلکه از اقلام کاهنده حقوق صاحبان سهام است. به همین دلیل، سود و زیان حاصل از بازخرید در صورت سود و زیان گزارش نمیشود و اثر مالیات نیز ندارد همچنین داراي حق راي نبوده و سود سهام دریافت نمی کند.
۳۲ –ارزش خالص دارایی یا NAV: ارزش خالص دارایی همان تغییرات ارزش داراییها در کنار سود تقسیمی آنهاست که بر بازده کل کسب شده از سبد داراییها تاثیرگذار است. خرید واحدهای صندوق به معنی سهیم شدن در داراییهای صندوق است. ارزش این داراییها نیز با توجه به شرایط بازار دائما تغییر میکند. داراییهای هر صندوق روزانه ارزشگذاری میشود. اگر بدهیهای صندوق را که عموما شامل بدهی بابت خرید سهام به کارگزاریها و بدهی به ارکان صندوق میشود از آن کم کنیم، ارزش خالص داراییهای صندوق بدست میآید که با تقسیم آن بر تعداد واحدهای صندوق، میتوانیم ارزش خالص هر یک از واحدها یا NAV صندوق را بدست بیاوریم. قیمت صدور و ابطال واحدها نیز براساس NAV تعیین شده و همسو با تغییرات آن نوسان میکند. در نهایت سود یا زیان هر سرمایهگذار از محل تغییر ارزش واحدهای صندوق مشخص میشود.
۳۳ – مجمع عمومی فوق العاده: برای تشکیل مجمع فوق العاده یک شرکت حضور حضور ۲/۳ سهامدارن الزامی است. همچنین شرکت مجبور نیست که هر ساله این مجمع را برگزار کند و تنها در زمان های لازم می تواند آن را برگزار کند. در مجمع عمومی فوقالعاده به مواردی از جمله اصلاح یا تغییراساسنامه، کاهش یا افزایش سرمایه، تغییر نشانی شرکت و غیره رسیدگی می کنند پس اگر مجمع فوق العاده ای برگزار شد با خبر باشید چون امکان تغییر ارزش سهام شما وجود دارد.
۳۴ – حد ضرر: استاپ لاس در بورس و اوراق بهادار عبارت است از حداکثر مقدار ضرر مجاز در یک معامله که معمولا به اختصار با عبارت SL نمایش داده می شود. به بیان دیگر حد ضرر یعنی جایی که تحلیل معاملهگر نقض میشود و بازار بر خلاف پیشبینی معاملهگر حرکت میکند. در چنین شرایطی با فعال شدن دستور حد ضرر، معامله بسته میشود و از زیان بیشتر معاملهگر جلوگیری میکند.
۳۵ – پذیره نویسی: به فرآیند خرید اوراق بهادار از ناشر و یا نماینده او و پرداخت یا تعهد پرداخت وجه کامل آن طبق قرارداد، پذیرهنویسی میگویند.
ممنون بسیار عالی وجذاب ودقیق بود